Jäsentilaisuuden tunnelmia

ARKISTOALAN AMMATTIYHDISTYS RY:N SYYSSEMINAARI (7.9.2016)

 

Arkistoalan ammattiyhdistys ry:n syksyn jäsentilaisuus järjestettiin 7.9.2016 Helsingin Uunisaaressa klo 16 alkaen. Uunisaareen on muutaman minuutin venematka Merisatamantorilta. Sää oli mitä mainioin lyhyelle saari retkelle. Tilaisuuteen osallistui 40 jäsentä.

Tämän vuoden teemaksi valikoitui asiantuntijuus ja muuttuva työ, jota käsiteltiin neljän asiantuntijan voimin. Mirja Hämäläinen ajatushautomo Demos Helsingistä puhui uteliaasta asiantuntijuudesta. Amalia Ojanen kertoi miten uudistaa ja parantaa omaa työnhakua hyvällä CV:llä. Rekrytoinnin saloja valaisi Krista Ahlroth Staffpointista.  Mikko Punkki kertoi omista kokemuksistaan MetaManagerin ainoana työntekijänä.

 

UTELIAISUUS ON HYVÄ ASIA

Mirja Hämäläisen puhe käsitteli uteliasta asiantuntijuutta ja millaisia töitä tulevaisuudessa on tarjolla.

Tulevaisuudessa työnkuvat muuttuvat edelleen ja osa töistä tulee katoamaan kokonaan. Teknologia on täynnä mahdollisuuksia, mutta ihmistä ei kaikessa pysty korvaamaan. Yksinkertaisin esimerkki on robotti-imuri, joka ei kuitenkaan saa tehtyä yhtä hyvää jälkeä kuin ihminen imurimen päässä.

Kaikkea ei kuitenkaan voi korvata koneilla. Tulevaisuuden työmarkkinoita ajatellen suurin myyntivaltti uteliaalla asiantuntijalla on kyky ratkaista monimutkaisiakin ongelmia. Kertoessasi mahdolliselle tulevalle työnantajallesi, että uteliaisuus on yksi hyvistä piirteistäsi, niin kannattaa täsmentää, ettet tarkoita tirkistelevää uteliaisuutta, vaan ymmärtävää uteliaisuutta.

 

CV ON PORTTI TYÖHAASTATTELUUN

Amalia Ojanen puhui siitä minkälainen on hyvä ja myyvä CV. Ennen kaikkea hyvä CV on käyntikorttisi tulevaan työpaikkaasi.

Kronologisesta CV:stä tulisi päästä eroon ja tehdä osaamista korostava CV. Omaa osaamistaan kannattaa kartoittaa itseään tutkiskelemalla ja lisäksi keskustelemalla ystävien, kollegoiden ja esimiehen kanssa. Mitä siis osaat, mitä opit edellisestä työstäsi tai mitä opinnot antoivat sinulle juuri tähän työtehtävään liittyvää osaamista? Ovat kysymyksiä, joihin sinuun täytyy vastata, kun haet tiettyä työpaikkaa.

Erityisen tärkeää on muokata CV:tä hakemaansa paikkaa varten, koska eri työpaikoissa painotetaan erilaisia ominaisuuksia. CV ja hakemuskirje ovat kummatkin tärkeitä, mutta hakemuskirje luetaan usein vasta CV:n jälkeen.

CV:n hissipuheeseen kannattaa panostaa, jotta saat rekrytoijan lukemaan CV:si loppuun. Kielitaidosta kannattaa kirjoittaa erikseen sekä suullinen että kirjallinen taito. Kaikkiin tehtäviin ei tarvita loistavaa kirjallistataitoa.

Amalian mielestä harrastukset kannattaa ehdottomasti kirjata CV:n, mutta muista kertoa samalla jotain itsestäsi. Pelkkä "Harrastan lukemista" ei riitä, mutta omaelämäkertojen lukeminen kertoo sinusta jo paljon enemmän.

Suosittelijoita ei välttämättä tarvitse CV:n liittää, koska rekrytoijat harvoin soittelevat ennen työhaastattelua suosittelijoille. Voit kuitenkin mainita, että juuri haastattelussa voit kertoa suosittelijat.

Akavanerityisaloilla on ura- ja työpalvelut, josta saa henkilökohtaista ohjausta puhelimitse ja sähköpostitse. Lisätietoa ko. palvelusta löytyy: http://www.akavanerityisalat.fi/edunvalvonta/ura-_ja_tyonhakupalvelut

 

HALUAN SINUT TÖIHIN

Tilaisuudessa oli rekrytoinnista puhumassa Staffpointin Kirsta Ahlroth. Hän kertoi työnhausta rekrytoijan näkökulmasta. Täydellisen työntekijän metsästäminen lähtee siitä, että mitä ominaisuuksia asiakas haluaa työntekijältään. Rekrytointifirma tekee työpaikkailmoituksen asiakkaan toiveiden mukaisesti ja seuloo parhaat ehdokkaat mahdollisiin videohaastatteluihin. Näistä he sitten haastattelevat osan ja työnantaja haastattelee mahdollisesti myös itse.

Staffpoint on rekrytoinut arkistoalan ammattilaisia useampaan työtehtävään. Hakemuksia on tullut paljon ja päteviä hakijoita tehtäviin on ollut useita kymmeniä. Kilpailu alalla on siis kovaa.

Työhaastattelussa käydessä tulee muistaa, että jos rekrytointi on ulkoistettu, niin haastattelija on mitä todennäköisimmin alanulkopuolelta. Tällöin täytyy muistaa selkokielisesti kertoa mitä kaikkea on edellisissä töissä tehnyt ja osaa tehdä. Vaikka rekrytoinnin asiantuntija suosittelee jotain ihmistä töihin, niin asiakas kuitenkin lopulta päättä kenet palkataan.

Aina kannattaa perustella hakemuksensa hyvin. Miksi haen juuri tätä paikkaa ja mikä tekee minusta hyvän juuri tähän tehtävään. Tämä pätee myös sellaisissa tilanteissa, joissa haluaa kokeilla jotain ihan uutta tehtävää tai hakee osaamistaan alempaa tehtävää. Motivoituneisuus on yksi tärkeimmistä rekrytointiin johtavista tekijöistä.

Vinkkejä työnhakuun löytyy mm. staffpontin sivuita: https://www.staffpoint.fi/tyonhakijoille/vinkkeja-tyonhakuun/

 

YRITTÄMÄLLÄ ETEENPÄIN

Mikko Punkki kertoi yksityisyrittäjyydestä arkistoalalla. Yrittäjän täytyy olla aina hyvin utelias ja jollain tapaa riskiä rakastava. Kun lähdet pohtimaan yrityksen perustamista, niin kannattaa miettiä kuinka paljon elätettäviä on, onko paljon velkaa ja millainen ansaintamahdollisuus valitsemallasi alalla on.

Yksityisyrityksen tärkein edellytys on riittävän laaja asiakaskunta, jotta itselleen voi maksaa palkkaa kuukaudesta toiseen. Töitä saa tutustumalla ihmisiin ja kertomalla osaamisestaan ja kuuntelemalla yritysten ja ihmisten tarpeita. Punkin tärkein tapa saada asiakkaita on puskaradio eli facebook ja ystävät.

Yksin yrittämisessä on sekä hyviä että huonoja puolia. Paras anti on vapaus ja se, että tapaa paljon erilaisia ihmisiä. Ikävimpiä puolia on epävakaus, opintomahdollisuuksien ja työterveyshuollon puuttuminen, sekä yksin puurtaminen. Jos olet itsesi työnantaja, niin esim. kaikki sairastaminen on suoraan pois tuloistasi. 

 

MERELLINEN BUFFÉE

Ilta päättyi Uunisaaren ravintolassa merellisen bufféen merkeissä auringon pikkuhiljaa laskiessa mailleen vapaan keskustelun merkeissä.

(Kuva ja teksti Johanna Asanti)

Mikko Punkki puhumassa kokemuksistaan arkistoalan yrittämisestä.