Ida Suolahti

Tällä kertaa jäsenesittelyssä vuoron saa Ida Suolahti, joka työskentelee erikoistutkijana Helsingin kaupungilla.

 

Miten päädyit tälle alalle?

 

Päädyin alalle sattumalta jo viime vuosituhannella. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Toista vuotta historiaa opiskellessani sain vinkin, että Kansallisarkistossa oli tarjolla puolen vuoden toimistosihteerin määräaikaisuus. Sellaista tilaisuutta ei voinut jättää käyttämättä. Työ tietopalvelussa on hauskinta, mitä voi tehdä julkisella paikalla vaatteet päällä. Olin sen jälkeen kesätöissä UPM-Kymmenen pääkonttorin arkistossa ja tein samalla arkistonhoitotutkintoa. Jatkoin pian töitä osa-aikaisena toimistosihteerinä Kansallisarkistossa opintojeni ohella. Maisteriksi valmistuttuani siirryin kokopäivätöihin Kansallisarkistossa. Loppumattomien pätkätyösuhteiden jälkeen kyllästyin ja hain töitä Helsingin kaupungilta, jossa olen viihtynyt asiakirjahallinnon ja Helsingin historian parissa jo yli kymmenen vuotta. Osin töiden ohella, osin parin vuoden virkavapaan ansiosta väittelin historiasta vuonna 2016. Se ei olisi ollut mahdollista ilman arkistoissa työskennellessäni hankkimaani asiantuntemusta.

 

Mistä työsi merkityksellisyys nousee?

 

Minulle on tärkeää, että tiedon löydettävyys ja käytettävyys on varmistettu nyt ja tulevaisuudessa. Ajattelen, että asiakirjahallinnon suunnittelutehtävissä olen omalta pieneltä osaltani vastuussa paitsi nyt tehtävien päätösten taustalla olevista tiedoista myös tulevaisuuden historiantutkijoiden lähdeaineiston kattavuudesta. Ajattelen tiedon saatavuutta ja löydettävyyttä myös urallani kohtaamieni asiakkaiden kautta. Heille arkistosta saatu tieto on voinut olla vastaus kysymykseen, joka on mietityttänyt vuosikymmeniä. Näissä hommissa on harvoin kyse hengestä ja elämästä, mutta yllättävän usein tieto vähentää tuskaa.

 

Kuvaile, millaisia tehtäviä kuluvaan työviikkoosi on sisältynyt

 

Olen työstänyt tiedonhallintalain mukaiseen tiedonhallinnan ohjekokonaisuuteen sisältyvää Helsingin kaupungin asiakirjahallinto-opasta päivitetyksi versioksi. Paljon aikaa on kulunut myös Helsingin historian 1700-lukua käsittelevän tutkimuksen käsikirjoituksen ja kuvien hallinnointiin.Olen myös kirjoittanut Helsingin kaupungin historiatoimikunnan kokousmuistiota ja osallistunut Helsingin historiaan liittyvän, suunnitteilla olevan nettipalvelun kehittämiseen.

 

Mitä odotat ja toivot ammattiyhdistystoiminnalta?

Odotan, että ammattiyhdistys toimii ammatillisena ja ammattilaisten oikeuksista huolehtivana taustatukena myötä- ja vastamäissä. Ajattelen, että jäsenmaksu on pieni hinta siitä, että osaavat ja innostuneet ihmiset valvovat koko ammattikunnan ja myös minun etujani. Yhdistyksen järjestämät tilaisuudet ovat hyvä mahdollisuus verkostoitua ja saada jäsenmaksulle lisää vastinetta