Katja Suomilammi

 

Tällä kertaa jäsenesittelyssämme on tamperelainen Katja Suomilammi, joka työskentelee ylitarkastajana Kansallisarkistossa.

 

Miten päädyit tälle alalle?

Opiskelin Tampereen yliopistossa, kun ystäväni vinkkasi toisen tiedekunnan kurssin, joka oli hänen sanojensa mukaan ”kamalan tylsää, mutta sä saattaisit tykätä”. Kyseisen tieto- ja asiakirjahallinnan peruskurssin aikana päätin vaihtaa sosiaalipolitiikasta informaatiotutkimuksen alla toimineeseen tieto- ja asiakirjahallintaan. Ensimmäinen alan työ Tampereen kaupungin Asianhallinnassa vahvisti tunnetta siitä, että valitsin hyvin. Terveiset mentorilleni Saijalle!

 

Mistä työsi merkityksellisyys nousee?

Kysymyksen asettelu lähtee siitä oletuksesta, että alan työ on merkityksellistä – olen samaa mieltä! Olen työskennellyt kunta- ja valtiosektorilla sekä yksityisellä ennen kuin hain nykyiseen tehtävääni takaisin valtion leipiin ylitarkastajaksi Kansallisarkistoon. Kaikissa tehtävissä olen kokenut, että toimin yhteiskunnan tallentajana, kulttuuriperinnön puolustajana ja että olen osa jotain suurempaa. Isojen linjojen lisäksi merkitystä tuo myös se, kun voi tukea kollegoita ympäri Suomea ja Eurooppaa.

 

Kuvaile, millaisia tehtäviä kuluvaan työviikkoosi on sisältynyt?

Viikot täyttyvät erilaisista alkujaan digitaalisen tietoaineiston arkistoinnin kysymyksistä. Tuen niin julkishallintoa kuin osallistun EU:n rahoittamaan eArchiving –hankkeeseen. Eli linjat käyvät kuumina. Työ on pitkälti kommunikointia eri välinein, kirjoittamista ja oma-aloitteista perehtymistä siihen mitä alalla tapahtuu. Projektityöskentely ja adhoc –asiantuntijapyynnöt ovat osa työarkea. On myös osattava tehdä valintoja ja päätöksiä eri tavalla kuin uran alkupuolella.

Olen siirtynyt ruohonjuuritasolta asiantuntijatehtäviin ja olen siitä kiitollinen. Saappaat istuvat paremmin, kun niihin saa kasvaa.

 

Mitä odotat ja toivot ammattiyhdistystoiminnalta?

Minusta on hienoa, että TAAY ei ole geneerinen vaan rohkeasti edustaa meitä tiedon- ja arkistonhallinnan ammattilaisia. Toivon, että tämä rohkeus pysyy ja pidätte meteliä!