Kari-Pekka Autio

TAAY:n jäsenesittelyssä on tällä kertaa Pieksämäellä asuva Kari-Pekka Autio, joka työskentelee arkistonhoitajana Vaalijalan kuntayhtymässä. Kari-Pekka kuuluu myös TAAY:n hallitukseen, jossa hän on sihteeri ja kuntasektorin yhdyshenkilö.

 

1. Miten päädyit tälle alalle?

Päätymisestä lienee enemmän tai vähemmän kysymys. Olin suuntautunut museoalalle, vaikka korkeakouluharjoittelusta Mikkelin maakunta-arkistossa kesältä 2000 jäikin hyvät muistot ja vahva orastava innostus arkistoalaa kohtaan. Valmistumista seuranneen työttömyyden, museotyön ja uuden työttömyyden jälkeen onnistuin pääsemään seurakuntiin järjestämään arkistoja. Pätkä seurasi toista pätkää ja Suomi tuli tutuksi. Jossain vaiheessa seurakunnat vaihtuivat Kansallisarkiston projekteihin, joissa vierähti myös muutama vuosi. Nykyisen työnantajani palveluksessa olen ollut noin 2,5 vuotta.

 

2. Mistä työsi merkityksellisyys nousee?

Työn merkityksellisyys on moniuloitteinen asia, jossa on läsnä niin mennyt, nykyinen kuin tuleva. Toisaalta arkistonhoitaja huolehtii organisaation historiallisesta perinnöstä, mutta myös ohjaa sitä, mitä tiedollisia todistuskappaleita tästä hetkestä jää tuleville polville. Tämä asettaa suuren vastuun, johon on suhtauduttava tarvittavalla vakavuudella.

 

Omassa työyhteisössäni minulle on siunaantunut melko paljon muitakin tehtäviä kuin puhtaasti tiedonhallintaa ja arkistonhoitoa. Saan olla aika monessa mukana, mikä tietenkin monipuolistaa osaamista ja näkemystä. Toki tällä asialla on toinenkin puoli. Niin tai näin, kuntayhtymässä tehdään arvokasta työtä erityistä tukea tarvitsevien ihmisten hyväksi ja tämä ei onnistuisi ilman toimivaa hallintoa.

 

3. Millaisia työtehtäviä kuluvaan työviikkosi on sisältynyt?

Kuluvaan työviikkoon on sisältynyt organisaation sisäisen arkistosiirron viimeistelyä, tietopalvelutehtäviä, määräajan säilytettävien asiakirjojen hävitystä, henkilökunnan opastamista ja ohjeistamista. Tämän lisäksi työaikaa on mennyt muun muassa kulunvalvonta- ja työajanseurantajärjestelmän pääkäyttäjätehtäviin, toimintajärjestelmän dokumenttien päivittämiseen, leirikeskusvarauksien tekemiseen ja organisaation yleiseen sähköpostiosoitteeseen tulleiden viestien käsittelyyn.  

 

4. Miksi olet aktiivisesti mukana ammattiyhdistystoiminnassa?

Ammattiyhdistystoiminta on mielenkiintoista ja opettavaista sosiaalista toimintaa, jota voi kernaasti suositella. Haluan osaltani olla parantamassa tiedonhallinta- ja arkistoalan osaajien arvostusta ja tekemässä työtä jäsenistön hyväksi.