Jaana Virolainen

Tällä kertaa esittelyssämme on Jaana Virolainen Orivedeltä, joka työskentelee arkistosihteerinä Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunnassa.

 

Miten päädyit tälle alalle?

Kun opiskelin Tampereen yliopistossa historiaa, pääsin vierailemaan erilaisissa arkistoissa. Arkistot olivat mielestäni todella mielenkiintoisia, ja jo silloin toivoin, että voisin jonain päivänä työskennellä arkisto- ja asiakirjahallinnon alalla. Valitsin kuitenkin sivuaineet opettajan työtä ajatellen, koska pidin opettajan työmahdollisuuksia varmempina. Opintojen loppuvaiheessa pääsin kuitenkin valtiolle järjestämään arkistoja ja huomasin pian, että ala on ehdottomasti minun juttuni. Sen jälkeen olenkin työskennellyt tällä alalla, olen ollut töissä niin yksityisessä yrityksessä, kunnalla, kuntayhtymässä kuin valtiollakin. Olen tehnyt sekä käytännön töitä että suunnittelu- ja asiantuntijatöitä. Olen seulonut ja järjestänyt paperiarkistoja sekä ollut kirjaamossa.
 

Mistä työsi merkityksellisyys nousee?

Koen, että työmme on merkityksellistä ja tärkeä osa organisaation toimintaa. Meidän tehtävänämme on varmistaa, että tieto tavoittaa oikeat henkilöt ja että tieto löytyy ja säilyy oikean ajan. Itselleni tulee myös hyvä mieli, kun pystyn auttamaan ja neuvomaan muita.
 

Kuvaile, millaisia tehtäviä kuluvaan työviikkoosi on sisältynyt

Työviikkoon kuuluu monipuolisesti erilaisia kirjaamon työtehtäviä. Rekisteröin saapuvat asiakirjat asianhallintajärjestelmään, otan vastaan saapuvan paperipostin ja paketit, hoidan asiakirjajakelut, vastaan sähköposteihin, hoidan asiarekisteriä. Työviikkoon sisältyy paljon myös asiakaspalvelua. Työpäivät ovat hyvin vaihtelevia.

 

Mitä odotat ja toivot ammattiyhdistystoiminnalta?

Odotan neuvontaa, tukea ja tietoa. Erityisesti pätkätöissä ollessani koin ammattiyhdistyksen tuen tärkeäksi ja olen saanut aina tarvittaessa nopeasti vastauksen.