TAAY täyttää 100 vuotta

19.10.2020

Lokakuun 19. päivänä vuonna 1920 kokoontuivat valtionarkiston ja silloisen valtion keskuskirjaston (eduskunnan kirjaston) virkamiehet perustamaan yhdistystä valvomaan etujaan. Saman tien yhdistys liittyi virkamiesyhdistysten keskusliittoon (Virkamiesliitto), joka oli hankkeen taustalla pyrkiessään edistämään valtion koko virkamieskunnan asemaa.

 

Tuota Valtionarkiston ja valtion keskuskirjaston virkamiesyhdistyksen perustamispäivää 19.10.1920 voi siis pitää nykyisen Tiedon- ja arkistonhallinnan ammattiyhdistyksen syntymäpäivänä eli sata vuotta tulee täyteen maanantaina. Akavan Erityisalojen jäsenenä yhdistys on ollut vuodesta 1977 alkaen.

 

Ilman koronaepidemiaa yhdistyksen 100-vuotisjuhlaa olisi juhlittu marraskuun 6. päivä, mutta vallitsevissa olosuhteissa juhlallisuudet on päätetty siirtää ensi vuoden syksyyn. Yhdistyksen jäsenmäärä on kasvanut perustamisaikojen 12 jäsenestä moninkertaisesti. Tällä hetkellä jäsenmäärä on 541. Vaikka yhdistyksen nimi on välillä muuttunut, jäsenmäärä kasvanut ja kulloisetkin päivänpolttavat tavoitteet eläneet ajassa, ammattiyhdistyksen perustehtävä on edelleen käytännössä sama: Valvoa ja ajaa arkistoammattilaisten (ja nykyään myös muuttuneessa maailmassa tiedonhallinnan osaajien) etua.